okt 152013
 

Een wake-up-call voor de boekenindustrie.

De geur van boeken. De verse inkt van nieuwe boeken of juist die muffe geur van tweedehands boeken. Ik dacht dat ik niet zonder de geur van boeken zou kunnen. Of zonder het idee dat mijn boekenkasten reflecteren wie ik ben en laten zien hoe intellectueel ik wel niet moet zijn met zoveel boeken. Toch ben ik in juli overgestapt op een e-reader. Dat leek me gemakkelijker op vakantie.

Ineens verslind ik boeken. Ik hield al wel van lezen, maar op een of andere manier kost het pakken van een boek meer moeite dan het pakken van een e-reader. Op de vakantie nam ik wel vijftig boeken mee. Dat was tot een paar jaar geleden toch een utopische gedachte… Zo wisselde ik in Frankrijk Dick Swaabs Wij zijn ons brein af met Een Liefde in Parijs van Remco Campert en de Koran met De pupil van Harry Mulisch. Ideaal.

Een probleem: de prijs. Sinds begin juli heb ik, volgens de statistieken van mijn e-reader, 17 boeken uitgelezen en ik ben er nog in een stuk of wat bezig. Laten we zeggen dat een e-boek gemiddeld 10 euro kost, dan zou ik nu al ruim 200 euro kwijt zijn aan boeken, in drie maanden. En nee, ik kocht voor die tijd geen twintig boeken in een kwartaal. Hoe ik aan al deze boeken kom? Gratis downloaden natuurlijk, zoals we dat – voor Spotify er was – ook met muziek deden.

Natuurlijk zijn er hoge conversiekosten en per boek zijn heel wat uren gestoken door de schrijver, uitgever en andere mensen, maar dit verdienmodel werkt niet in de digitale wereld. Hier moet verandering in komen. En snel! De muziekindustrie heeft de omslag grotendeels al gemaakt. Nu de ouderwetse boekenindustrie nog…

Het lijkt een gat in de markt: Spotify voor e-books. Of eigenlijk gewoon het bibliotheekprincipe, maar dan online. Je betaalt een vast bedrag per jaar, kwartaal of maand en daarvoor kun je ontzettend veel boeken lenen en lezen. Ik heb wat onderzoek gedaan en kwam een paar bibliotheken tegen die digitale boeken aanbieden, waarbij je vervolgens vier weken de tijd hebt om het boek te lezen en daarna wordt het geblokkeerd. Helaas is het aanbod zeer gering. Zo bieden de bibliotheken in Utrecht 579 e-books aan via ePortal* en voor zover ik weet hebben andere bibliotheek geen hoger aanbod, want zij maken hoogstwaarschijnlijk allemaal gebruik van dezelfde database.

Het probleem ligt bij de uitgeverijen en in auteursrechtelijke (verbods)rechten. Nogmaals, ik begrijp dat er veel kosten komen kijken bij een boek, maar hetzelfde geldt voor een muziekalbum, waarvoor we tot tien jaar geleden ongeveer hetzelfde betaalden als voor een boek. Er zijn zeker al stappen ondernomen om het businessmodel met betrekking tot e-boeken te verbeteren, maar volgens mij durven uitgeverijen niet vooruit te kijken. Tip: leer van de geschiedenis van de muziekindustrie voor het te laat is.

Waarom ik juist hamer op een bibliotheekprincipe en niet per se op het goedkoper maken van e-books? De variatie van de boeken en de oneindige mogelijkheid om veel te lezen. Hoeveel nieuwe muziek heb ik al ontdekt door Spotify, gewoonweg omdat je alle genres en alle muziek binnen één of twee klikken kunt beluisteren. Zo lees ik nu ook gevarieerder dan voorheen. Ik ben toch maar eens in een Nicci French begonnen en ook in een science fiction boek van Isaac Asimov. Er gaat zo’n wereld voor je open als je alles kunt lezen wat je maar wilt zonder voor elk boek te moeten betalen. Daar zou ik best vijf of tien euro per maand voor over hebben, zoals voor Spotify of Netflix. Boekenwereld word wakker!

Er zijn wel wat initiatieven. Blijkbaar wordt er een soort Spotify voor e-books ontwikkeld in Nederland en internationaal is er Scribd. Ik hoop dat het Nederlandse platform snel op de markt verschijnt en dat het aanbod groot is, want dat is een van de belangrijkste voorwaarden, dus uitgeverijen: doe mee!

 
*Het huidige aanbod op ePortal komt van de volgende uitgeverijen:

  • uitgeverij De Rode Kamer met vooral vertaald werk uit Scandinavië
  • uitgeverij Cupido met ‘ontspannen liefdesromans, chicklits en eigentijdse familieromans
  • LaVita Publishing met lesbische romans
  • uitgeverij Elmar met reisgidsen, boeken over gezondheid en maatschappelijke onderwerpen
  • Pixel Perfect, ook bekend van de kras e-books en de e-booksticks

(bron: http://www.bibliotheekutrecht.nl/pagina/68765.e-books-en-e-audiobooks.html)

Sorry, the comment form is closed at this time.